Iqbal 6 bulan!!

  • 11

Iqbal dah mula makan!! Anak dah mula makan pun sibuk nak cerita. Ye lah! setelah 6 bulan ekslusif breastfeed, itu satu pencapaian ok. Lebih bangga daripada masa aku Grad dulu. Ahahaha.

Penat jerih mengepam berbalas jua. Alhamdulillah. Harap dapat sambung sampai max 2 years. Ameen yach?

Ok, Iqbal dah mula makan Growell. Bancuh dengan air menggelegak dan campur dengan EBM sket. Kasi rasa manis. Macam mana tau EBM tu manis? Rasa lah! ahahaha

Mula-mula rasa malas nak bagi makan. Ya ampun, comotnya anak aku. Tangan masuk mulut. Pastu garu kepala.. pegang pipi, sentuh leher, terkena hidung.

Jadual makan Iqbal adalah pada pukul 11 pagi dan pukul 7 malam. Satu sudu setengah Growell. Pagi nurseri bagi makan. Malam pula, abah dia bagi makan. Aku masak dowhhh. Ngelat sebenarnya.

But behave sangat Iqbal makan dengan Nuar. Nuar pegang tangan dia supaya tak melilau-lilau. Is it healthy to jaggal (ni cakap jawa ok) tangan Iqbal. Atau bebaskan dia tangan dia explore masa makan dia. Iqbal pun bukannya buas sangat. Comot boleh cuci, tapi pengalaman dia tu sangat priceless kan?

+++++++++++

Updated:

Ops! Baru ditegur oleh Ibu-ibu yang berpengalaman supaya letak Iqbal tinggi sket masa makan. Nanti mama letak Iqbal tinggi la yach? Thanks Kak Pnut and Elin for the suggestion. ;)

11 comments:

madulebah said...

dan dia sudah pandai tengok camera

wow!!!

nanti i suap dia spaghetti ye

Amy Z! said...

rasa nak peluk2 dan cium iqbal je. geramnya!

its beautiful. can't wait for mine. :-)

Mazrah said...

Kenapa bagi makan time Iqbal baring? Is it good? Tak tercekik ker?

cik puan daun said...

Nida: nanti bila dah boleh makan spaghetti.. lu bagi la dia mkn apa pun..

amyz: bila-bila jumpa leh cium iqbal..

mazrah: iqbal belum boleh duduk.. salah ek cara tu? mungkin akan tinggikan position iqbal masa bagi makan. Thanks sebab bagi komen dan buat saya rasa macam lousy mother.. aahahaha

Pnut said...

cik puan daun, saya juga sedikit pelik melihat menantu saya di beri makan dalam keadaan baring gitu...

kalau ada bouncer, leh letak dalam bouncer, atau tinggikan sedikit bantal..

atau dah ada sling-sling tu try bagi menantu gua makan sambil kendong-kendong...

posisi bantal tu agak rendah

ainyusof said...

iqbal sgt2 suweet...
nak blanje iqbal mkn cheese cake nnt

tasikmerah said...

stuju dgn kak pnut. daun, kasik tinggi sikit. takut tercekik atau tersedak.



.

seri said...

TerSangatlah comei....

Angah said...

Teruskan BF sampai 2 tahun yach!!!

Ko nak recipe untuk baby? aku ada..

Ko nak cara masak untuk baby? aku ada..

Aku part2 memasak utk baby ni suka sangat..Arief n Adneen makan pureed vege/fruit n bubur nasi..

ezudyne said...

dh besar dh budak nye...hahaha..masa gerak cepat betul kan..

gerbera said...

bulatnye...sangat gewamm ..nak kena buat plan meng 'kidnap" Iqbal ni.

Pipi penuh .Ish..geram!!

Where my heart is

About This Blog

Luahan pankreas cik daun yang kadang-kadang terlupa yang dia sudah jadi ibu dan isteri. Masih kadang-kdang mahu berperangai seperti zaman belajar-belajar (mentah).

Masih belajar-belajar nak jadi ibu dan isteri dan mengekalkan diri jadi anak yang call emaknya seminggu sekali dan kakak yang cool untuk adik-adiknya yang berenam.

Ok!! Saranghae!!!! (buat tangan bentuk love atas kepala)

title3

Followers

About me

My photo
Puncak Jalil, Malaysia
Seorang anak, isteri dan ibu. Penat siot!!