• 2
Web designing skill aku pon tak berapa sangat. Tapi personally, aku ada beberapa pendapat tentang website. Untuk dia menjadi lebih user friendly dan visitor friendly.

1. Keep it simple. Plain html will do.
2. No music. Menyemak siot. Selalunya clash dengan mp3 yang kita tengah dengar.
3. Tak apayah ada byk-byk tools/script yang menambahkan waktu loading website.
4. Kalau nak ada flash pon. Keep it light. Not heavy.
5. Window dalam window. Annoying.
6. Kalau website tu untuk info. Keep it simple. Plain text will do. Orang nak cari info. Bknnya hadap sangat nak tgk flash yang berbakul. (Ops.. ni sama dengan No. 1 tapi peduali hapa aku!!)

Contoh website yang sangat bodoh adalah http://www.celcom.com.my. Lambat gila load. Berapa lama aku nak mengadap kotak retrieving info kat depan mata aku?. Flash berbakul-bakul. Menyusahkan pengguna nak browsing the page.

Ini adalah surfing test daripada office. Kalau aku guna dial up kat rumah or 'liputan terluas' celcom yang lainnya. Tak tahu lah.

Siapa kata website dia flash terbanyak?
Siapa kata website script mereka terbanyak?
Siapa kata website loading time mereka terpantas?
Siapa kata website mereka tercanggih?

2 comments:

madulebah said...

ha ha ha.. aku suka entry ini..

walaupun aku pengguna setia talian Celcom. Sungguh aku tak suka website dia. Memang nampak changgeh, tapi menyusahkan.

amyz! said...

Hahaha. Aku pong suka entri ni. Ye la.. Ye laaa... Aku tak letak skrip banyak2 kat blog aku. Hahahahaa.

Where my heart is

About This Blog

Luahan pankreas cik daun yang kadang-kadang terlupa yang dia sudah jadi ibu dan isteri. Masih kadang-kdang mahu berperangai seperti zaman belajar-belajar (mentah).

Masih belajar-belajar nak jadi ibu dan isteri dan mengekalkan diri jadi anak yang call emaknya seminggu sekali dan kakak yang cool untuk adik-adiknya yang berenam.

Ok!! Saranghae!!!! (buat tangan bentuk love atas kepala)

title3

Followers

About me

My photo
Puncak Jalil, Malaysia
Seorang anak, isteri dan ibu. Penat siot!!