• 12
I've been tagged

1) List down 5 childhood memories of food.
2) And in the tradition of this meme, list the 4 previous taggers before yourself and then your own name at no.5.
3) Tag 3 (or more) other bloggers to continue this meme.


1. Masa raya mama akan buat candy kelapa dan candy kacang. Masa tu macam kuih yang paling best la. Candy kacang mama sedap. Tapi aku tak suka Candy kelapa. Aku hanya hisap coklatnya dan buang hampas kelapa nya. *kelapa parut tu menyemak aje*

2. Dulu aku pernah suka Sagun kelapa. Sagun tu dijual seposen satu. Akan dihias dalam kertas suratkhabar yang digulung macam tiub. Dan ada jambul berwarna warni menggunakan kertas jagung (aku akan pilih warna merah). Sagun ni kelapa yang disangan kering dan campur gula and tepung sket kots. Masa makan ni jangan bercakap-cakap. Nanti tersembur2 pulak. ahahaha

3. Masa bulan puasa, aku tak ingat umur aku berapa. Aku ngan along *tak tau la along igt ke idak* pi pasar ramadhan. Along nak beli murtabak, tak cukup duit. Jadi kitorang kongsi duit. Tapi duit kitorang tak cukup. Murtabak harga RM1 tapi duit kitorang ada 95 sen je. Along buat muka kesian kat pakcik murtabak tu. Pakcik tu baik hati, bagi jugak kitorang murtabak walaupun duit tak cukup 5 sen. Damn sedih gila bila aku teringat. Aku ni sentimental sket bab-bab mkn nih. Jadi setiap kali puasa mesti cari murtabak punya. Mcm tradisi plak. Untuk membantu industri murtabak di Malaysia.

4. Adik bradik aku ramai. Jadi masa tu ada 6 orang dalam satu masa. Semua kecik-kecik lagi. Jadi tak pandai erti berkongsi. Kalau ayah aku bawak balik buah-buahan, macam langsat atau buah mata kucing. Mama akan bahagikan dan bungkus dalam suratkhabar sorang satu. Jadi kitorang tak berebut sapa yang makan cepat dpt banyak dan sapa yang lembab cuma dpt makan sket. *aku gelak masa aku menulis bende nih. ahahaha*

5. Hari ahad adalah hari nasi lemak utk rumah aku. Masa kecik, ayah akan bawak kitorang kat Shah Alam depan PKNS. Untuk lepak-lepak dan makan nasi lemak yang mama bekalkan. Then kitorang akan pi Marwilis (masa tu kedai tu la yang paling glamer) PKNS dan beli buku citer. Hardy Boys and Nancy Drews. Mama still masak nasik lemak every ahad, InsyaAllah. :D

Previous Tagger
1) Teh Tarik Satu 2) Beer Brat 3) Arinamil 4)Lauryn 5) Daun

I tagged: Elin, Ika, Sal, Kak Pnut , Elise and Neslo

12 comments:

Anonymous said...

nah. aku jawab sinieh.

1- warung mee goreng kat pasar dekat rumah lama nenek aku best. everytime lepas roundabout the area ngan 2nd nephew, makcik aku sure final stopover kat warung tuh so aku bley beli mee goreng dia yg best gila, masih aku ingat rasa dia *sob*. pernah sekali aku lupa mintak taknak taugeh, pakcik tuh goreng terlebih taugeh, pakcik aku bising2. kenapa beli mee taugeh kalau tak makan taugeh? scene tuh mmg fix dalam otak aku everytime aku pass by that old area.

2- aku tau chickadees, twisties semua dah tak rasa sama cam dulu2 punya. sebab dulu2 pakcik botak aku sure belikan kitaorang banyak2, one whole bag of junk snacks. sekarang semua rasa tak best dah. sebab budak2 pakcik botak belikan so it's free. sekarang kena belanja sendiri, rasa tak sama. bila benda free, kita rasa lagi sedap. lupa plak. mee goreng dulu tuh, nenek aku yg selalu upah soh belikan aku ha ha ha.

3- ada sekali kemaruk nak bawak kek gi sekolah. buat deal ngan makcik kesayangan. she bake for me a chocolate cake, i write for her the whole of her recipe book (dia tak reti menulis sangat, so tulisan cam pelik2). dia kata okay. i was 12. dah 15 tahun, makcik aku kalau teringat fasal kek chocolate, "kek habis hancur dalam perut, kenyang, buku resipi aku tak terhabis tulis jugak".

4- putri salat. kuih atas hijau bawah putih. dulu bila mak aku pi maulud, dia bawak aku, makcik aku sorang lagi bawak anak yg sket lebih kurang sama umur. orang semua makan putri salat as a whole. aku ngan F nieh, kitaorang baik, takmo membazir, aku makan hijau dia makan pulut yg putih tuh. sebab? aku tak suka pulut yg putih, dia tak suka benda yg hijau tuh. fair deal. dah besar takdepun nak kongsi apa2 lagi. aku dah reti makan putri salat as a whole.

5- durian. bapak aku tak suka durian. tak tahan bau. he ate it 2,3 yrs before he died. one and only time dia makan. this is another scene of what durians would always be related with. tuhfasal choke bila nak makan durian bila teringat scene dia makan durian dengan sedap sekali.

-rafthah-

kau sorang jerlah tag aku.
aku nak tag awalpagi, ijat and cikeasy.

sekian terima kasih.

cybertura said...

1. Tmn bohong
2. Bakso
3. roti canai + tgk gusti = RM0.60
4. kelapa tak suka sbb mak kata .. nnti ada cacing dlm perut klu mkn byk
..

supersomething said...

ika, ko memang zalim.... hahahahaha

kaezrin said...

daun ko saja je tag aku erkkk..aku malas..nanti aku buat ok...

Beer Brat said...

Eih eih.. kesiannya cerita murtabak tu .. hehe..

kaezrin said...

ok since aku rajin, aku jawab tag dlm comment hang nih...

1) sagun- aku adalah saggitarius mcm ko..so ade lah 1-2 benda yg akan match antara ko dan aku..so saghun it is..

2) coklat nisan- coklat nih zaman aku kecik2 jual 10sen utk 3 biji..wrapper dier tuh one thin line of paper, buleh makan jugak...coklat dier kaler putih then dlm tuh ader nisan atau gula melaka...so sedap mcm nak hak.

3) air oren pok pin- zaman aku kecik2 depan pagar sekolah aderpakcik nih nama pok pin. air satu plastik 10sen, dier ikat getah , so ko cuma gigit bucu plastik tuh and sedut, dimakan ngan kerepok lekor, 10sen dpt 2 hiris cicah lada, air oren sejuk. yum yum...pok pin nih masih berniaga kat kg aku..just imagine...

4) ayam mc dota: korang nak tau, tganu takde KFC or MC donalds atau apa2 ajela. AYam Mc dota adalah ayam paling mahal pernah dijual diseantaro nyer. AKu ader mcm godfather, tokey cina bukak opis atas opis mak aku. dier suke gile kat aku adik badik. SO every month wihtout fail, dier akan belanja we ols ayam mc dota ni. sume drumstick ok, and kami bukan makan ayam tapi kulit ayam. HIna giler. Plus Jakun ok.

5) telur separuh masak - 0ok this might not be anything new, but aku 5 hari seminggu kena makan telur nih and also cornflakes sebelum gi sekolah..arahan ayah aku yg garang..kalau tak makan jgn gi sekolah..tak taulah awat aku suke sgt nak gi sekolah..dlm nangis2 aku sanggup makan telur tuh sbbnak gi sekolah..baik gile babi aku dulu...but now aku rasa cam mual gila...

ok itu ajer..aku nak gi meeting..bye bye..thx daun for the space

awalpagi said...

laaa, ada pulak la hamba Allah yg tag aku... kan ke aku dah stop blogging (what am I doing here? hehe).. oklah, aku jawab, tapi pendek aje.. aku tak boleh layan sangat kegatalan jari aku utk menaip nih.... jawab sini aje, boleh la kot, kan? daun, kau tak kisah kan?

food during childhood:
1) DingDang : setiap kali pegi pasar malam, aku akan beli.. coklat dia takde la best sgt, aku cuma lebih nakkan mainan dlm kotak tu aje.. aku cukup seronok tengok iklan dingdang (suara wahid sate) kat dlm tv.. iklan nih biasa keluar petang2, time kartun toriton, gaban, satria baja hitam, dan semestinya meoro attack...
2) nasik lemak Warung Pinggiran kat rumah aku di melaka.. biasanya beli on the way nak ke sekolah rendah. makan dlm keta.. sampai sekolah, mesti nak melawat jamban. giler power sambal dia... aku rasa owner dia dah arwah dah.. alfatihah..
3) biskut merie satu tin besar.. arwah atuk aku sentiasa beli biskut tin yg paling besar (biasanya beli kat pemborong kedai runcit).. tiap2 petang makan biskut cicah air milo.. atau koko van hauten.. arwah nenek akan bancuh.. aku rasa koko van hauten nih dah takde lagi dlm pasaran kot.. (tin dia warna putih, tulisan dia keemasan)..
4) (aku terstop kejap sebab ada student masuk nak tanya.. "sir, saya tak tau mcm mana nak model system nih dlm matlab, boleh sir tolong? nak guna newton polynomial".. aku: dah try carik dlm google utk code matlab for newton polynomial nih? student: boleh ke?.. aku dlm hati: haha, kau buat lawak ke, kau buat2 tak tau? kengkadang diorg nih nak amik jgn singkat, malas nak carik...eh, melalut..) cekedis yg aku dah lupa apa namanya.. bulat2 bentuk dia, warna kuning... best.. aku selalu makan dgn kakak aku... maybe that explain kenapa kami cekeding: sebab makan byk cekedis time kecik2..
5) roti kelapa sedap tak ingat dunia... beli almost setiap ptg daripada rotiman.. brader tu gemuk, misai nipis2, muka berminyak2, kulit gelap..
6) gee moreng arwah nenek aku buat.. i will trade my mee goreng mamak for a plate of her mee goreng anytime.. tapi tinggal kenangan aje la kan.. alfatihah..

that's all... eh, dah 6...

RHAPSODY said...

laa.. apsal dorang ni.. tag kan letak dalam blog sendiri.. daun gi delete dorang nyer jawapan tuh hehe.. *menyibuk je hehe*

i like candy kelapa!!!!

tapi kenal candy tu masa form three kot.. sebok belajar buat candy tu sendiri masa kat uni... siap karer2 pink hijau like the traditional one.. hihi...

Anonymous said...

we love to menyibuk lauryn that's why we put our tags here for two valid reasons
- i don't keep archives
- awalpagi has quit blogging
- elin will do what i do

hahahahahahahahahaha syura kalau kau delete, aku delete kau frm our list of friends. lol.

awal kau melampau sampai 6. orang soh 5 jer. cis. koko van houten masih exist, aku pembeli setia sampai sekarang ha ha. cekedis yg bulat2 cheezels ke ha?

students skarang suka spoonfed. sajaklah dapat tutor2 dasat cam korang.

elin coklat nisan. hahahaaha. odd names we have for childhood snacks.

terima kasih daun for allowing me to menyibuk here. lol.

-rafthah-

supersomething said...

raftie, nisan or nnisang is terengganuspeak for manisan. sekian, FYI.

Anonymous said...

hohoho now i know.
what a term yeah.
thanks ijat

RHAPSODY said...

eh sorry i didn't mean you menyibuk, i meant i yang menyibuk..

sorry kalau terasa plak LOL

Where my heart is

About This Blog

Luahan pankreas cik daun yang kadang-kadang terlupa yang dia sudah jadi ibu dan isteri. Masih kadang-kdang mahu berperangai seperti zaman belajar-belajar (mentah).

Masih belajar-belajar nak jadi ibu dan isteri dan mengekalkan diri jadi anak yang call emaknya seminggu sekali dan kakak yang cool untuk adik-adiknya yang berenam.

Ok!! Saranghae!!!! (buat tangan bentuk love atas kepala)

title3

Followers

About me

My photo
Puncak Jalil, Malaysia
Seorang anak, isteri dan ibu. Penat siot!!