• 6
Jering

Adik: Dah masak ke tu?
Aku: Apa yang dah masak?
Adik: Tu, buah nam-nam tu. (Sambil tunjuk plastik merah atas meja)
Aku: Tu bukan buah nam-nam. Tu jengkol la. (Gelak tak hengat)
Adik: Laa, orang igt buah nam-nam. Patut la nipis jer kulitnya.

Adik aku tak dpt nak bezakan antara buah nam-nam dan jering. Tak cukup penghinaan dari aku. Aku akan offer utk kupaskan buah nam-nam setiap kali aku bosan.

"Nak kakak kupaskan buah nam-nam tu ke?"

Yang pasti, dia akan ingat rupa jering macam mana, sampai bila-bila.

Buah Nam-nam
Jering atau Jengkol

Daun: Satu masa sepandai-pandai orang pon ada masa bodoh masing-masing. Jadi, jangan buang masa dengan berlagak pandai.

6 comments:

Anonymous said...

Wah, wah. Sesekali Cikdaun bernada sarkasm.

RHAPSODY said...

saya lagi la.. buah nam nam pun tatau mende.. apakah itu?

supersomething said...

aku panggil buah nam-nam tuh, buah 'katak puru'. kat kampung aku banyaklah.. kat kl ni susah nak jumpa...

Anonymous said...

aku lagi la, tak pernah jumpa buah nam-nam pon. :p

-salina-

gerberra said...

ada upenyer orang tau buah nam nam. Kat umah aku ade pokok dia. ade lagi satu buat pelik "menchepu". buat dia kaler oren kalo masak,kulit lembut.Masam2 manis. Tapi nak makan kena buang getah dia.Takleh makan sakan.Nanti atit peyut. Ade sesape tahu?

gerberra said...

salah eja laa.." buah " bukan "buat".

Where my heart is

About This Blog

Luahan pankreas cik daun yang kadang-kadang terlupa yang dia sudah jadi ibu dan isteri. Masih kadang-kdang mahu berperangai seperti zaman belajar-belajar (mentah).

Masih belajar-belajar nak jadi ibu dan isteri dan mengekalkan diri jadi anak yang call emaknya seminggu sekali dan kakak yang cool untuk adik-adiknya yang berenam.

Ok!! Saranghae!!!! (buat tangan bentuk love atas kepala)

title3

Followers

About me

My photo
Puncak Jalil, Malaysia
Seorang anak, isteri dan ibu. Penat siot!!