• 24
Cinta dan Mencintai

Selama ni, aku ingat aku boleh bersama dengan orang yang cintakan aku. Aku pegang tu as backup system aku. Kalau aku tak dpt cintakan sesiapa. Aku akan end up with somebody yang akan love me unconditionally. Rupa-rupanya apa yang aku sangka, salah sama sekali.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
If there were no words, No way to speak , I would still hear you , If there were no tears , No way to feel inside , I'd still feel for you
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

My wise friend ada bgtau aku. Kalau suka, buruk mana pon perangai dia, kita tetap akan terima, begitu juga sebaliknya. Aku setuju, dulu ex-tunang aku quite garang and buat aku menangis bila menegur salah aku * aku mmg kuat menangis pon and sensitif mcm taik*. Kawal aku pergerakan aku. But aku tetap sayang dia. Terima dia dan sentiasa dpt menerima rasional disebalik perbuatan dia. We are one step closer into marrying each other. Tak ada jodoh. Sayang kan? Yang lalu tu sudah la.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
And even if the sun refused to shine , Even if romance ran out of rhyme , You would still have my heart until the end of time , You're all i need my love my valentine
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

But I wish i'd been more like the other wise friend of mine. Yang boleh sentiasa lihat kekuatan seseorang. i'm not that good la. Aku boleh nampak tapi bila hati tak pada dia. Takkan ada apa yang akan jadi.

Chemistry? Kimia? Sebenarnya bunyinya pelik bila ditranslate ke bahasa melayu. Spark?. Aku tanya kawan aku. Percaya ke dengan chemistry. Dia tak percaya, sebab semua orang yang ada chemistry dengan dia end up being her good friend. Aku percaya pada chemistry. Aku percaya pada spark. Tapi apa hasil chemistry reaction tu dan berapa lama spark tu akan bertahan, terpulang kepada empunya diri.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
All of my life , I have been waiting for , All you give to me , You've opened my eyes , And shown me how to love unselfishly
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bila gagal dalam misi aku *dalam kes ni, gagal suka pada seorang yang suka kat aku*, aku rasa depress. Aku tak nak push diri aku lagi. Susah siak nak mencintai seseorang. Believe me. I tried. Apa2 pun, aku nak cintakan orang tu dengan ikhlas. Setulus hati aku. Takper, walaupun orang tu tak romantik, biar akhlaknya baik *aku petik daripada Ustazah dalam kurusus kahwin episod Mencari Cinta tu*. Jangan sampai aku tak dpt tolerate langsung. Bukan aku tak cuba, aku cuba. Sampai satu masa aku give up. Aku tak dpt terima dia seada dirinya. Aku even psycho diri aku. gagal. I felt sorry for him. And i do feel sorry for myself. Bayangkan, its convinience to really have a bf or husband in this age. Aku dah pk panjang. Not with him. Aku rela jadi single woman, rather than messing around with other ppl feeling. Not anymore. Cinta sepatutnya tenang. Bukan paksaan. Atau bukan dibawah tekanan.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
I've dreamed of this a thousand times before , But in my dreams i couldn't love you more , I will give you my heart , Until the end of time , You're all i need, my love, my valentine
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aku akan tunggu, sampai jumpa orang yang akan sentuh hati aku sebagaimana aku menyentuh hatinya. Aku terima dia seadanya sebagaimana dia menerima aku as aku. Di awang-awangan sungguh. Gelaklah. Aku percaya pada cinta, dan aku mahu menyintai selain daripada dicintai. Doakan aku tabah hadapi semua dugaan hidup.*Perenggan terakhir ni aku tulis dengan senyum simpul yang sangat dreamy nyer diulam dengan lagu Valentine aku*.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
And even if the sun refused to shine , Even if romance ran out of rhyme , You would still have my heart until the end of time , 'cause all i need is you, my valentine , You're all i need, my love, my valentine +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

24 comments:

nesloice said...

well, cikDaun, ni lah namanya hidup, kita mencuba, kita berusaha, kita taknak kecewakan sesiapa, tp kekadang, mmg kita takkan berjaya perolehi apa yg kita nak. Bersedihlah, tp ingat, Hidup Mesti Terus.

Mungkin Tuhan tidak mahu kita tersenyum hari ni sebab Dia nak kita tersenyum lebar dan gelak ketawa keesokkannya.

I wish U all the best, may U find Ur Valentine, soon. Dan mudah2an, ketika itu, kasih antara kalian tidak lagi One-Way-Street. Please, go for 100% then :)

bear said...

satu entry yg sangat...
sangat apa yer? maaf saya lupa..
anyway, that's life! smile...

wise friend #1 said...

well thought and well put entry.
i know, you are a brave girl.

BooK said...

tulah yg kite kate xperience.

bercakap ttg xperience kdg2 tak semestinye org yg lebih tua lebih xperience.

mungkin boleh belajar dari adik2.

Anonymous said...

ya tak semestinya tua kita lebih pandai dari yang muda. tak semestinya muda terlebih pandai dari tua. whatever it is, we all must learn from one another's mistakes.

as for syura's entry here. someoneelse will come along. not someone better. but just someoneelse =).

nurul said...

cik daun..

i believe this - people whom i have chemistry with, ends up being my close friend. well, not close enough but that person has a place in my heart, as a REAL friend.

never give up dear. insya-Allah 'the one' tu akan dtg tanpa disedari. it doesnt need losta effort, for that right guy is your missing puzzle piece. it'll fits very well insya-Allah. my advice, enjoy your sweet time right now when you have no string attached with anyone. it can be fun! treasure it :)

Anonymous said...

chemistry ke, spark ke, apa benda sekalipun, kalau dia bukan jodoh kita, tetaplah ia bukan jodoh kita.

hang jgn risau mek, pelangi akan muncul selepas hujan, dan jerebu akan hilang. InsyaAllah.

-salina-

daun said...

neslo: Thanks.. Hidup memang mesti terus.. Comel pon kene maintain.. :)

Berry: Entry yang amat jiwang.. :P

Wise Friend #1: Penat aa pk ek? Tapi sampai masa aku kene jugak fikir dalam2.. :) Thanks for your advice

bukh: aku tak ckp pasal tua muda la dik oitss.. tapi kalau ko nak bagi cadangan pon aku terima jer.. eh silap.. akak terima jer.. ;)

nurul: Thanks.. :) well said..

sal: jerubu banyak sangat.. kene ada ribut baru hilang jerubu.. :P

Anonymous said...

nurul awak boleh jadi bestfriend saya jugak. kita ada chemistry! we're in the same situation as it seems hahahahaaaha

-the other friend-

Anonymous said...

:-) Bak kata penyair Kahlil Gibran..

" Jangan dikira cinta datang dari keakraban yang lama
dan karena pendekatan yang tekun. Cinta adalah
kecocokan jiwa dan jika itu tidak pernah ada, cinta
tak akan pernah tercipta dalam hitungan tahun bahkan
abad"

Kecocokan jiwa means chemistry??

Good luck on love Daun..

and we are really sorry for the smoke from Indonesia :-p

BUnda Shafiya a.k.a Dr Rosalina

http://keluargazulkarnain.blogspot.com

noniekenari said...

for me..ada org nak n sesuai each other - terima. jika tiada saya redha..suka gak life without comit ngan bf..x perlu buat long report..hehehe

~moga sis ketemu ngan somebody yg budiman(:

BooK said...

kak daun: jgn la terase kak oi. tu aku merapek saje.

tapi cam ni la. kalau aku aku percaye pada chemistry. kalau 'the guy' tak bley jd kawanmu yang baik, mcm mane die nak jadik 'the man' yang baik.
dunno what to write actually but i do have many things to say. mayb sum other times. perhaps, i'm still young.

"love what u have, dun only try to have what u love"
bukan aku kate tp org kate....

zakzak said...

all the best daun
aku senyum sorang2 baca entry nih.
sooo hit the nail
:)

ikoko said...

...love bukan satu paksaan.. aku agree...
...love will comes after love ~ huhu.. kalau seorang isteri, memang senang untuk mencintai seseorang yang dah jadi suaminya yang sah... mungkin makan masa.. (ni situasi untuk cinta yang datang dari pihak lelaki dahulu)..

erm... haritu baru je dapat satu words dari seorang kawan... yap.. it is a forwaded msg .. but quite interesting ...

'bila kita dah jumpa seseorang yang betul-betul sayang pada kita.. dan dia adalah seorang yang baik.. dari segi agama dan akhlak.. jangan lepaskan.. sebab nanti, kita taktahu.. bila lagi kita akan jumpa orang sebegitu...

'kadang-kadang.. Allah bagi peluang pada kita sekali dalam hidup... untuk temukan kita dengan orang yang paling baik di abad nieh.. ;) ingat senang ke nak jumpa lelaki baik .. dari segi agama + akhlak...

apa jua kata-kata di atas ni, pada saya la kan.. cik daun... cinta selepas kawen adalah paling best .. :) sbb ia adalah "cinta yang tak membazir..." membazir waktu dan masa.. membazir perasaan.. sebab.. bila dah kawen, he is your man.. kan kan?

salam hormat ~
wassalam...

ayobkelubi said...

daun oh daun.

cinta tak semestinya....

apa-apa hal pun.

good luck in mencari cinta.

ewahhh.

ker ko nak jadik elly number 2 dlm musim kedua nanti?.

Aqil Dot Com said...

i cant say that you'll find your prince charming soon coz i know you wont .

i cant say be patient , coz im not that kind of person

i cant say stop thinking about this thing coz you wont stop doing it

but.....



at least i can say.....




im still ur friend ...

we have enough shoulders for u to cry on

we have enough ears to listen to all your problems

we have enough hands to hold you up when you are down

we have enough eyes to read your blog

and....

we have enough hearts to share your sadness , to feel your sorrow and to love u . :)

Irwandy said...

sooner or later..you'll find someone...now, be cool, relax...and have fun!

qama said...

sayang akak..senyum selalu(",)..
rindula plak kat akak..hhehehe

Tok Rimau said...

"Cinta itu berhala yang disembah-sembah" - Haji Romli dalam vcd "Kiamat sudah dekat"

daun said...

tokR: cinta tu mcm duit.. kalau ada hepi.. kalau takder mcm sesak plak.. :P

qama: sayang awak jugak.. kalau rindu.. jom belanja akak pizza 3 layer cheese.. :P

irwandy: aku tgh lepak2 sambil minum air kelapa nih.. ;)

aqil: thankful for my friend that always be there in high and low.. :D

ayob: tanak la weihhh.. kalau jadi elly 2 mencari cinta.. pilihan lagi terhad.. plus.. kene kutuk gila2.. ahhaaha

ikoko: mula2 mcm nak bercinta lepas kawin.. tapi lagi seram.. ahahaha

zakzak: we are on the same boat.. tapi naper aku tak nampak ko ek?

bukh: been there.. done that.. never worked for me.. i think.. cannot generalize the quote.. :P

nonie: betul.. tak payah buat report.. :P

Dr Rosalina: kecocokan sama dengan chemistry.. tapi utk bercinta kene ada lebih daripada kecocokan.. penerimaan diri seadaanya juga perlu.. in my case.. susah nak terima seada dirinya.. my flaw.. :(

si totti said...

so ..
berterima kasihlah pada sekian perkara yg menemukan kita byk perkara . kita tahu itu hitam or putih .. tapi kita tak dpt bezakan hinggalah kita berada di hitam or putih .

i ddcated Forever and one song( from helloween to you ..

BooK said...

kak daun: it's ok. tak semua 'magic' yang berlaku akan boleh diapply pada semua orang. actually... tak pe la. tanak sesakkan kepala mu.

bzbody?...me nobody... said...

ermm...

taknak tanya pada kepada Yang Memang Tahu/Yang Maha Mengetahui tentang siapa di mana bila macam mana.... semua yang tersembunyi dan yang akan datang la... sume la ;)

easier and no regrets...

chows...

p/s: jgn tanya nombor ekor dah yee...

Ah Win said...

Agak menakotkan bila ada orang yang tiba-tiba willing to be your boyfriend, feels like everything is moving in fast pace. And it makes you to step backward in order to play safe with your heart.

Ko pompuan tabah daun. Aku tau ko akan jumpa sumone yang tabah jugak utk handle ko.. ngehehe..

Where my heart is

About This Blog

Luahan pankreas cik daun yang kadang-kadang terlupa yang dia sudah jadi ibu dan isteri. Masih kadang-kdang mahu berperangai seperti zaman belajar-belajar (mentah).

Masih belajar-belajar nak jadi ibu dan isteri dan mengekalkan diri jadi anak yang call emaknya seminggu sekali dan kakak yang cool untuk adik-adiknya yang berenam.

Ok!! Saranghae!!!! (buat tangan bentuk love atas kepala)

title3

Followers

About me

My photo
Puncak Jalil, Malaysia
Seorang anak, isteri dan ibu. Penat siot!!